Corrie4Kids - venster 3: de boodschap doorgeven
Corrie4Kids - venster 1: de schuilplaats
Corrie4Kids - venster 2: geen fouten, maar plannen

Informatie over Corrie ten Boom

"Wilt u mij vergeven, wat ik u en alle andere vrouwen heb aangedaan?" Tegenover Corrie ten Boom staat haar vroegere kampbewaker uit Kamp Ravensbrück. Zojuist heeft Corrie de mensen verteld hoe belangrijk het is om te vergeven. Nu moet ze het opeens zelf in de praktijk brengen.. Een onmogelijke opgave, ook voor Corrie. Toch antwoordt ze, na een korte innerlijke strijd: "In Gods kracht vergeef ik je met heel mijn hart!" Een bijzondere gebeurtenis uit het leven van een dappere en gelovige vrouw.


Corrie en haar familie

Corrie ten Boom is geboren op 15 april 1892. Vijf jaar later verhuist het gezin naar de Barteljorisstraat (BéJé) in Haarlem waar haar vader de horlogewinkel van zijn vader overneemt. Als Corrie volwassen is geworden, gaat zij haar vader helpen in de horlogewinkel en in 1921 is zij de eerste vrouwelijke horlogemaakster van Nederland!
De kinderen Ten Boom worden opgevoed met liefde tot God en hun medemens. Dit is een van de redenen waarom het gezin Ten Boom tijdens de Tweede Wereldoorlog besluit om Joden en verzetsmensen te helpen en hun een schuilplaats te bieden in de BéJé.

De Schuilplaats

Corrie en haar familie hebben een ruim en liefdevol hart voor hun medemens. Dit komt, omdat God en Zijn woord centraal staan in hun leven. De liefde voor de naaste (in nood) komt nog meer tot uiting als ze besluiten om Joden te redden uit handen van de Duitsers. In het huis van de familie Ten Boom wordt met gevaar voor eigen leven een schuilplaats gebouwd. Op deze manier redden ze het leven van vele Joden en verzetsmensen. Vooral Corrie is actief bij het verzetswerk betrokken. Zij geeft leiding aan een verzetsgroep van wel 80 personen. Dit gaat goed tot 28 februari 1944.

Verraden..

In februari 1944 wordt het gezin Ten Boom verraden. Op 28 februari doet de Sicherheits Dienst een inval in het huis van de familie Ten Boom. Allen die op dat moment in huis zijn, worden opgepakt en weggevoerd: vader Casper, zijn dochters Betsie en Corrie en zijn kinderen Willem en Nollie, die juist die middag aanwezig waren voor een Bijbelstudie. Ook neef Peter en wel 30 andere personen worden gearresteerd. Eerst wordt iedereen naar het politiebureau in de Smedestraat gebracht. Daarna worden vader Casper, en Betsie en Corrie naar het 'Oranjehotel' (gevangenis) in Scheveningen gebracht. Daar overlijdt vader Ten Boom negen dagen later op 84-jarige leeftijd.

Concentratiekamp

Velen die zijn opgepakt in de BéJé komen weer vrij, maar Corrie en haar zus Betsie niet. Begin juni worden zij en alle andere gevangenen, naar kamp Vught gebracht. Vanuit Kamp Vught worden zij begin september 1944 op transport gezet naar Kamp Ravensbrück in Duitsland. Een zware tijd breekt aan en toch...

Betsie ontvangt veel geloofskracht, die ze deelt met Corrie en haar medegevangenen. Ook leert ze Corrie dat ze niet moet haten, maar liefhebben en vergeven. In het kamp wordt Betsie ziek en uiteindelijk sterft ze in december 1944 op 59-jarige leeftijd. Corrie vindt het heel moeilijk dat haar zus is gestorven, totdat ze beseft dat Betsie voor altijd vrij is! Op een wonderlijke manier komt Corrie aan het eind van dezelfde maand vrij en keert terug naar Nederland. Zij is dan 52 jaar.

Opdrachten aan Corrie

Vlak voordat Betsie sterft, geeft ze Corrie een aantal opdrachten, die ze moet uitvoeren als ze weer vrijkomt. Een van de opdrachten is dat Corrie een tehuis moet oprichten voor oorlogsslachtoffers, zodat deze mensen weer kunnen leren leven zonder angst. Ook vertelt Betsie aan Corrie dat ze allebei voor het einde van het jaar vrij zullen zijn. Dit gebeurt ook, maar voor beide vrouwen op een verschillende manier. Betsie komt vrij door haar sterven. Voor Corrie gaan eind december de poorten van het kamp open. Pas in 1959 als Corrie terugkeert in Ravensbrück hoort ze dat haar vrijlating een fout van de administratie was. Corrie reageert: "God maakt geen fouten, Hij heeft alleen plannen!"

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog reist Corrie nog dertig jaar de wereld over om de boodschap van vergeving te vertellen. De les die Betsie en zij in Ravensbrück geleerd hebben: 'geen put is zo diep of Gods liefde is dieper', moeten zoveel mogelijk mensen horen. Corrie ten Boom bezoekt meer dan 60 landen. Ze schrijft enkele boeken over haar belevenissen in de Tweede Wereldoorlog en schrijft ook over haar liefde voor God. Niet haten maar vergeven! Over haar leven is in 1975 een film gemaakt: de Schuilplaats.

Vanaf 1977, Corrie is dan 85 jaar moet ze het rustiger aan gaan doen. Ze gaat wonen in de Verenigde Staten. Hoewel Corrie de laatste vijf jaar van haar leven niet meer kan spreken vanwege een aantal beroertes, blijft ze getuigen van Gods liefde. Op 15 april 1983 is Corrie 91 jaar geworden. Die avond sterft ze en is ze voor altijd veilig in het Huis van haar Hemelse Vader.

Meer weten?

Wil je meer weten over Corrie ten Boom, wat zij heeft meegemaakt en over haar familiegeschiedenis? Hieronder hebben we voor jou een aantal tips op een rijtje gezet.

Kindermagazine Corrie!

Het kindermagazine ‘Corrie!’ is een heel mooi magazine over het leven van Corrie ten Boom. Het is speciaal gemaakt voor gebruik bij het lespakket Corrie4Kids, maar het is ook prima geschikt als informatiebron voor een spreekbeurt. Je kunt het magazine kopen via de website van het museum.

Tijdlijn

Wil je meer informatie over Corrie ten Boom en haar familie? Bekijk dan op deze website de tijdlijn over de geschiedenis van haar familie.

Corrie ten Boomhuis

Je bent van harte welkom in het Corrie ten Boomhuis in Haarlem. Hier kunt je zien waar Corrie woonde en waar de schuilplaats was. Op www.corrietenboom.com vind je meer informatie over het Corrie ten Boomhuis.

DVD 'Het verhaal van Corrie ten Boom voor Kinderen'

De DVD 'Het leven van Corrie ten Boom voor kinderen' is een animatiefilm voor kinderen. Deze film duurt 30 minuten en vertelt de belevenissen van Corrie en haar familie. Bekijk voor meer informatie de trailer. De DVD kun je bestellen op de website van het museum.

Foto's spreekbeurt informatie

Corrie ten Boom in HaarlemCorrie spreekt over vergevingCorrie ten Boom op latere leeftijd